U bent Zwanger? Gefeliciteerd!

Wij begeleiden jou graag tijdens de zwangerschap en bevalling!

Een eerste zwangerschapscontrole vindt plaats tussen 6 en 8 weken, te tellen vanaf de eerste dag van de menstruatie.

Rond 12 weken gebeurt de eerste trimester echografie. Hierbij wordt de nekplooi gemeten en al een eerste maal de aanleg van bepaalde organen nagekeken. Indien u dit wenst, kan er een Niet-Invasieve-Prenatale-Test (NIPT) worden uitgevoerd door een bloedafname. Met deze test gaan we na of er een verhoogd risico is om downsyndroom (trisomie 21), Edwardssyndroom (trisomie 18) en Patausyndroom (trisomie 13). Meer informatie hieromtrent zal tijdens de consultatie gegeven worden.

Vanaf 20 weken wordt er een uitgebreide structurele echografie verricht. Hierbij worden de verschillende orgaansysteem van de baby nauwkeurig bekeken om eventuele zichtbare afwijkingen op te sporen.

Tussen 24 en 28 weken wordt de suikertest afgenomen. Hiervoor maken wij voor u een afspraak in het ziekenhuis.

Op 30 weken gebeurt er een echografie voor controle van de groei en ligging van de baby, positie van de placenta en hoeveelheid vruchtwater.

Tussenin worden afspraken om de 4 weken gepland, naar het einde toe zal de opvolging frequenter zijn.

Je kan tijdens de zwangerschap tweemaal op consultatie gaan bij een vroedvrouw van het ziekenhuis. Zij geeft jou nog meer informatie over zwangerschap/ bevalling/ begeleiding na de zwangerschap.

ZNA Jan Palfijn organiseert meerdere keren per week infosessies omtrent de bevalling en borstvoeding.

Meer informatie hieromtrent vind je Via deze link: https://www.zna.be/nl/materniteit/infomomenten